Etikettbra-att-veta
Läst 1267 ggr
[ErikP]1
2013-07-21, 15:55

Att tänka på innan du köper en begangnad bil!

Här är några bra punkter på vad du ska tänka på innan du köper en begagnad bil!

1. Tänk efter INNAN köpet vilka behov du har, vilken slags bil du behöver och hur mycket pengar du har råd att betala. När köpeavtalet väl är undertecknat kan det vara svårt att ångra sig.

2. Skaffa dig information. Lägg ned tid på att titta på flera olika bilar innan du bestämmer dig. Läs bilannonser i tidningen och på internet.

3. Nöj dig aldrig med muntliga löften, utan se alltid till att i god tid få överenskommelser skriftligt så att du kan läsa igenom i lugn och ro.

4. Var kritisk och ställ krav. Tag god tid på dig och stressa inte igenom köpet. Bilfirmor är skyldiga att lämna en varudeklaration för begagnade bilar. Vid privatköp bör du se till att få alla villkor nedskrivna på papper (köpekontrakt) tillsammans med kvittot. Vid privatköp måste du alltid kontrollera att bilen är betald.

5. Ta gärna med dig någon som är bra på bilar när du ska titta på en begagnad bil som du är speciellt intresserad av.

6. Köp bil av ett bilförsäljningsföretag som är medlem hos MRF. Vid köp från bilhandlare gäller konsumentköplagen. 

7. Om du köper bilen av en privatperson tänk på att köpet inte omfattas av konsumentköplagen och du har därför ett dåligt skyddsnät. Vid privatköp gäller i stället köplagen vilket innebär att säljaren inte ansvarar för fel som han inte kände till och som köparen vid en noggrann undersökning borde upptäckt vid köpet. Dessutom kan köparen vid privatköp inte vända sig till ARN utan är hänvisad till domstolsprövning med alla de kostnader och risker detta medför.
Använd gärna något standardkontrakt från ex Motormännen eller Konsumentverket.

Om du köper bil av en privatperson ska du försäkra dig om att säljaren äger bilen. Be att få se kvitto och kontakta alltid tidigare ägare för att förvissa dig om att bilen verkligen är betald och för upplysningar om bilen skick.

8. Vid privatköp berör du alltid testa och provköra bilen eftersom skyddsregelrna är dåliga. Se helst till att få den testad av någon branschkunnig person. Motormännens Riksförbund, M har särskilda testcenter du kan vända dig till. Du kan också kontakta AB Svensk Bilprovning för en Bildiagnos.
Vid köp av en seriös bilhandlare behöver man inte testa bilen före köpet.

källa: MFR 

Upp till toppen