Etikettbra-att-veta
Läst 1049 ggr
[ErikP]1
2013-08-02, 13:38

Underlätta för synskadade

Här på sajten använder vi ju en del förkortningar. Det är ingenting vi behöver sluta med, men vi kan alltid tänka oss för en extra gång och inte förkorta sådant som egentligen inte är så svårt att skriva ut. Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för de som är synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Tillexempel så kan man skriva ut ord som är väldigt lätt att faktiskt skriva ut. För att ta ett exempel så skriver många "u" istället för du, att skriva u istället för du anser jag bara är lathet och där kan man mycket väl skriva ut hela ordet.

Medan en förkortning som t.om kan man absolut skriva eftersom det är en förkortning som räknas som en förkortning.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

Detta är väldigt bra att tänka på, självklart måste ni inte ändra hela ert sätt att skriva, men att skriva ut förkortningar som inte är svåra att skriva ut, eller använda måttligt antal av utropstecken och frågetecken skadar inte. Det är enklare för synskadade och enklare för alla andra när man inte behöver försöka lista ut vad det står.

Kort och gott, om ni kan försök att skriva ut alla ord.

Tack på förhand!

Artikeln är skriven av SvenA och Swadika

Upp till toppen